LIVE TEXT | Război în Ucraina. Războiul din Ucraina a început la summitul NATO de la București, anunță adjunctul lui Lavrov

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Războiul din Ucraina a început la summitul NATO de la București, anunță adjunctul lui Lavrov

Este a 236-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Adjunctul lui Lavrov afirmă că războiul din Ucraina a început la summitul de la București. Zelenski spune că în Donbas continuă luptele grele cu forțele armate ruse.

Foto Profimedia

UPDATE 07.45 Uniunea Europeană: „Sprijinul militar acordat Ucrainei se intensifică“

Uniunea Europeană îşi intensifică sprijinul militar pentru Ucraina prin lansarea luni a unei misiuni de formare a 15.000 de soldaţi ucraineni pe teritoriul său şi o nouă tranşă de 500 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu arme, comentează AFP.

"Este o mare premieră pentru UE", a comentat un responsabil european. "Nu am efectuat niciodată o misiune de această amploare", a subliniat el.

Miniştrii de externe ai celor 27 de ţări membre vor aproba luni aceste două decizii, în cursul unei reuniuni la Luxemburg, iar misiunea va fi imediat operaţională, a precizat o sursă diplomatică. Detalii aici...

UPDATE 06:00 Rușii au blocat site-ul unde soldații ruși se pot preda

Rusia a blocat site-ul web care face parte din proiectul statului ucrainean „Vreau să trăiesc”. Acest proiect a fost implementat pentru soldații ruși care vor să se predea armatei ucrainene, după ce aplică online. De la lansarea site-ului au fost primite peste 2.000 de solicitări din partea soldaților ruși.

UPDATE 04:00 Războiul din Ucraina a început la summitul NATO de la București, anunță adjunctul lui Lavrov

Adjunctul lui Serghei Lavrov, Aleksandr Grușko, a declarat că războiul din Ucraina a început chiar de la summitul NATO de la București, eveniment care a avut loc în 2008. Atunci Georgia și Ucraina au fost anunțate că vor intra în NATO iar rușii au avertizat că această decizie ar putea conduce la declanșarea unui război.

NATO a suferit deja o înfrângere în Ucraina. Această înfrângere are de-a face cu prăbușirea proiectului său de a transforma Ucraina într-o țară anti-Rusia. Vreau să spun că după 2007, când NATO a decis la București (summitul a avut loc în 2008 - n.r.) că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale Alianței, noi am spus că această decizie a pus o bombă cu ceas la baza securității europene și dacă această decizie nu va fi revizuită, mai devreme sau mai târziu, bomba va exploda”, a declarat Aleksandr Grușko, potrivit agenției TASS.

UPDATE 02:00 Lupte acerbe continuă în Donbas, anunță Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a transmis, într-o postare video, că lupte grele continuă în două orașe din Donbas, Soledar și Bakhmut. Sunt zone în care se regăsesc și peste 2.000 de prizonieri ruși, reținuți de ucraineni, dar care au promis amnistiția.

Așa sponsorizează Rusia teroarea, caută ucigași în închisori și le promite libertate dacă vor ucide din nou”, a spus Zelenski, potrivit The Kiev Independent.

UPDATE 00:00 Raiduri aeriene lansate de ruși în Mikolaev

Drone kamikaze au fost doborâte duminică în regiunea Mikolaev. Autoritățile ucrainene au anunțat că rușii au lansat mai multe atacuri aeriene și că încă o dronă a fost doborâtă.

Minus două drone”, a scris Vitaliy Kim, șeful administrației militare din regiunea Mikolaiv, pe contul său de Telegram, potrivit Libertatea .

O parte a centralei Zaporojie, sub controlul forțelor lui Kadîrov

O parte a centralei din Zaporojie a ajuns recent sub controlul liderului cecen Kadîrov, potrivit Centrului Național de Rezistență, din cadrul armatei ucrainene.

Ocupanții întăresc în mod constant securitatea pe teritoriul instalației, iar numărul posturilor a crescut, ceea ce indică faptul că se simt nesiguri. Se știe că o parte a centralei a căzut recent sub controlul bandei lui Kadîrov – unitatea SOBR Akhmat, care a plasat echipamente și arme direct în sălile turbinelor Nr. 1 și Nr. 2”, a transmis Centrul Național de Rezistență al Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?